Wat is en doet Glucose?

Glucose is in de basis niks meer dan eenvoudige suiker, oftewel een koolhydraat. De cellen van ons lichaam hebben om energie te generen deze suikers (glucose) nodig. Op chemisch gebied bestaat glucose uit in totaal zes koolstofatomen, twaalf waterstofatomen en zes zuurstofatomen. Glucose kan worden gevonden in planten en is één van de producten die benodigd is voor fotosynthese. Glucose wordt ook gevonden in schimmels en zetmeel houdende planten. Dieren zetten glucose om in de lever en de nieren. In commerciële voedingsmiddelen zoals maïs, rijst, tarwe producten en aardappelen kan ook glucose worden gevonden.

Wat doet glucose nou eigenlijk?
Zoals we eerder al zeiden is glucose een belangrijke energiebron voor het lichaam. De hersenen zijn dan ook afhankelijk van glucose, en op momenten dat de glucosewaarden te laag zijn, kan dit voor grote invloed hebben op je doen en laten. Wij mensen halen onze glucose voornamelijk uit suiker en zetmeelrijke voedingsmiddelen. Het voedsel wordt tijdens het consumeren afgebroken en omgezet in glucose.

Wat gebeurt er als mijn lichaam te weinig glucose heeft?
Mensen die te weinig glucose binnen krijgen (door bijvoorbeeld te weinig eten) kunnen worden getroffen door hypoglykemie. Dit kan resulteren in een verminderd energieniveau tot flauwvallen.

Wat gebeurt er bij een lichaam met teveel glucose?
Glucose bevindt zich in het gehele lichaam en verspreidt zich door onze bloedbanen, waar het insuline ontmoet en hierop reageert, bij teveel glucose wordt het lichaam overweldigt. Hyperglykemie en diabetes zijn aandoeningen die voornamelijk ontstaan op momenten dat het lichaam niet langer de waarden van glucose en/of insuline kan regulieren. Dit kan ook jaren na het teveel nuttigen van te veel glucose gebeuren.

Heeft glucose invloed op mijn lichaamsgewicht?
Het lichaam zet teveel glucose om in vet en slaat het op in het lichaam. Sommige producten worden sneller omgezet in glucose dan anderen en sommige worden sneller omgezet in vet. Voeding als deze staan bekend als slechts koolhydraten en kunnen vaak worden gevonden in witte rijst. Rijke pasta’s en broden, en het merendeel van de gebakken desserts.

Helpt het verminderen van glucose bij het verliezen gewicht?
Het verminderen van je glucose en koolhydraten zal je zeker helpen bij het verliezen van gewicht. Slimmer is het echter om bepaalde soorten voeding te vervangen met alternatieven die sneller worden omgezet naar glucose zoals suikers, en verwerkte granen. Voedsel van volkoren en de meeste groenten moeten regelmatig worden gegeten, samen met eiwitten en vetten, voor een evenwichtig voedingspatroon.