Verbeter het kortetermijngeheugen

Tenzij je de diagnose van een geheugenverliesprobleem of een ziekte hebt gekregen, is het kortetermijngeheugen een veel voorkomend verschijnsel. Het maakt niet uit wat je leeftijd is, je zult iets dat je net hebt gehoord of hebt gelezen vergeten. Waarom maken we boodschappenlijstjes? Omdat onze herinneringen zo vol zitten met andere dingen om te onthouden dat we ons niet kunnen herinneren wat we nodig hebben of wat we willen kopen in de supermarkt. Je hebt zojuist iemand ontmoet en al een paar minuten later kun je je de naam niet meer herinneren.

Je mag dan misschien slecht zijn in het onthouden van namen en om ze te onthouden zul je moeten gaan associëren. Denk aan het spel met namen dat je speelde als kind? Elke naam had iets rijmachtigs; Anna de panna, Betty de Petty, Charley de Parly enzovoort. Dit is echt een goede manier om namen te onthouden, maar er is een extra ding om te onthouden en dat is, gebruik niet de hele rijm wanneer je ze tegenkomt. Je kunt met behulp van woordassociatie het kortetermijngeheugen verbeteren.

Als je het kortetermijngeheugen wilt verbeteren, moet je je concentreren op wat je wilt onthouden. Als volwassenen hebben we veel dingen om te onthouden zoals de activiteiten van de kinderen, de rekeningen die betaald moeten worden, boodschappen doen, de auto laten nakijken enz. Het is daarom ook geen wonder dat we vaak iets vergeten. Heb je je ooit weleens afgevraagd waarom kinderen niet snel iets vergeten?

Dat komt omdat ze minder te onthouden hebben en ze alleen onthouden wat ze willen onthouden. Aan de andere kant vinden we dat wij, als volwassenen, alles voor iedereen moeten onthouden. Dat kan gewoon niet. Neem de tijd om je hersenen te trainen en dingen te laten doen die je al lang niet meer hebt gedaan. Lees een van de wetenschappelijke boeken van de kinderen. Je hersenen zullen de woorden herkennen, die ze al jaren niet meer hebben gezien en ze weer activeren. Als je je routine slechts één dag wijzigt, kun je je kortetermijngeheugen zelfs voor een tijdje verbeteren. Door routinematig wijzigingen aan te brengen, wordt je kortetermijngeheugen beter en krijg je ook een andere kijk op de dingen, die je dagelijks doet en breng je wijzigingen aan.