Veel symptomen van diabetes type 1 en type 2 zijn vergelijkbaar. In beide gevallen is er teveel glucose in het bloed aanwezig en niet voldoende in de cellen van je lichaam. Bij diabetes type 1 is de oorzaak voornamelijk het gebrek aan insuline, omdat de cellen die insuline aanmaken zijn vernietigd. Diabetes type 2 komt voor op moment dat de cellen van je lichaam resistent zijn geworden voor de insuline die door je eigen lichaam wordt aangemaakt. In beide gevallen krijgen de cellen in je lichaam niet voldoende glucose, en je lichaam geeft dit zelf al aan met signalen en symptomen die kenmerkend zijn voor diabetes.
Wat zijn de symptomen van diabetes?
Geregeld bezoek aan de toilet: Moet je tegenwoordig steeds vaker naar de toilet? Lijkt het erop of je de hele dag wel moet plassen? In veel gevallen gebeurt dit op het moment dat er teveel glucose in het bloed zit. Als er geen insuline aanwezig is of de werking is ineffectief, dan kunnen de nieren niet de glucose weer naar het bloed filteren. Ze raken overwerkt en proberen het extra water uit het bloed te halen om de glucose te verdunnen. Door dit proces zal je blaas steeds sneller vol lopen en je zal daarom ook vaker de toilet moeten bezoeken.
Intense dorst: Voelt het of je maar niet genoeg water kan drinken, en als je drinkt is het vaak meer dan normaal, dan kan dit een teken zijn van diabetes, vooral wanneer je ook steeds vaker naar de toilet moet. Je lichaam haalt extra water uit je bloed en laat je vaker naar de toilet gaan. Hierdoor droog je sneller uit en zal je eerder dorst krijgen om het water in je lichaam weer aan te vullen.
Gewichtsverlies zonder beweging: Dit symptoom komt vaker voor bij personen met diabetes type 1. Bij type 1 stopt de alvleesklier met de productie van insuline, mogelijk door een aanval op de cellen van de alvleesklier of omdat het auto-immuun systeem reageert op een aanval en de cellen die insuline produceren gaat aanvallen. Het lichaam gaat zonder insuline op zoek naar een nieuwe bron van energie, omdat de cellen niet langer worden gevoed met glucose. Ons lichaam begint in plaats van glucose daarom zijn eigen spierweefsel en vet af te breken voor energie. Bij diabetes type 2 gebeurt dit meer geleidelijk doordat het lichaam langzamer resistent wordt tegen insuline, waardoor het gewicht in verlies niet zo merkbaar is.
Zwak en vermoeid: De glucose die we binnen krijgen door middel van eten verplaatst zich in onze bloedstroom, waar insuline eigenlijk moet helpen om de glucose om te zetten in energiecellen van het lichaam. Deze cellen die eerder werden geproduceerd brachten de energie die de mens nodig heeft om te leven. Op het moment dat de insuline niet aanwezig is of de cellen reageren niet meer, dan blijft de glucose buiten de cellen in onze bloedstroom. Deze cellen ontvangen niet de broodnodige energie, en daardoor zal je je moe en soms ‘down’ voelen.
Tintelende en een gevoelloos gevoel in handen, benen of voeten: Dit symptoom is genaamd neuropathie. Het begint geleidelijk, maar na verloop van tijd zorgt de hoge glucose in het bloed ervoor dat het zenuwstelsel beschadigd raakt. Diabetes type 2 begint ook vaak geleidelijk, en mensen weten vaak geeneens dat ze de ziekte hebben. Daardoor zijn de suikerwaarden in het bloed mogelijk al enkele jaren te hoog. Schade aan de zenuwen kunnen voorkomen zonder dat we het weten. Neuropathie kan in veel gevallen weer snel verbeteren, op het moment dat de bloedglucosewaarden weer naar een veilig niveau worden gebracht.
Ander symptomen die mogelijk kunnen duiden op diabetes: Verminderde visie, huid die droog is of jeukt, geregelde infecties of sneeën en blauwe plekken die er lang over doen om weer te genezen, zijn symptomen die veel voorkomen bij diabetes patiënten.
Mocht je last hebben van één of meer van de bovenstaande symptomen dan raden we je aan om een afspraak te maken met je dokter. Hij of zij zal je direct kunnen vertellen of er redenen zijn om je druk te maken over de diagnosis van diabetes.