Reanimatiecursus

Reanimeren redt levens. Het slachtoffer overlijdt wanneer je niets doet bij een hartstilstand. Om wat voor aantallen gaat het nu eigenlijk?

Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dit zijn 15 tot 16 duizend slachtoffers per jaar. Op dit moment overleeft maar 5 tot 10%.

Belangrijk is dat omstanders weten wat ze moeten doen bij een hartstilstand:

  • direct 112 bellen om een ambulance op te roepen
  • direct starten met reanimatie 
  • binnen 6 minuten met een AED (Automatische Externe Defibrillator) het hart een of meerdere krachtige stroomstoten toedienen om het normale hartritme terug te brengen

Wat doe jij als iemand in jouw omgeving, bijvoorbeeld op straat, in de trein, of bij je thuis, plotseling een hartstilstand krijgt. Heb je geen cursus ehbo gedaan kun je waarschijnlijk niet veel meer doen dan de hulpdiensten bellen, en hopen.

Hopen dat deze er snel genoeg zijn. Hopen ook dat het slachtoffer het gaat overleven, en dan ook nog eens geen blijvend letsel gaat overhouden aan het zuurstoftekort. Hopen dus, en de tijd tikt door.

Doe je een reanimatiecursus, dan moet je in de dergelijk geval nog steeds de hulpdiensten bellen, maar leer je ook wat je moet doen zodat het slachtoffer het gaat overleven totdat deze hulpdiensten er zijn. Je doet meer dus dan alleen maar hopen.

Reanimatiecursus

Doelgroep
Iedereen die wil kunnen reanimeren.

Vooropleiding
Geen speciale eisen.

Lesmateriaal
Reanimatiepoppen

Opleidingsduur
1 dagdeel

Inhoud
Er wordt lesgegeven conform de eisen van het Oranje Kruis en de Nederlandse Hartstichting

Onderwerpen
De herkenning van een hartstilstand, de wijze van alarmeren. Bewustzijnsstoornissen, ademhalingsstoornissen, bloedsomloopstoornissen en reanimatie.

Geldigheidsduur
Aangezien het noodzakelijk is ten alle tijden te beschikken over parate kennis en vaardigheden is het aan te raden minimaal één keer per jaar te herhalen.