Prediabetes

Voordat mensen diabetes type 2 ontwikkelen hebben zij in de meeste gevallen al prediabetes. Prediabetes betekent dat het glucose niveau hoger ligt dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om door te gaan als diabetes. Doktoren willen nog weleens verwijzen naar IGT of IFG, afhankelijk van welke test er is gebruikt. Mensen met deze conditie lopen een hoger risico om type 2 diabetes en een cardiovasculair profiel te ontwikkelen.

Symptomen

Er zijn geen duidelijk symptomen van prediabetes, dus mogelijk heeft u het al zonder te weten. Sommige mensen met prediabetes hebben bepaalde symptomen van diabetes of de gebruikelijke problemen die om de hoek komen kijken met diabetes. In veel gevallen zal je uitvinden dat je prediabetes hebt op het moment dat je getest wordt voor diabetes.

Mocht er prediabetes zijn geconstateerd dan zal je eenmaal in de één of twee jaar worden gecontroleerd op type 2 diabetes.

Voorkomen van type 2 diabetes

Bij prediabetes hoeft het niet vast te staan dat je automatische diabetes type 2 gaat ontwikkelen. Op het moment dat de arts er vroeg bij is kan een behandeling ervoor zorgen dat de glucose waarden weer zakken tot een gezond niveau.

Uit onderzoek is gebleken dat je diabetes type 2 voor 58% kan voor komen door:

  • 7 procent van je lichaamsgewicht verliezen
  • Sporten (bijvoorbeeld 30 minuten wandelen voor 5 dagen in de week)

Mocht je niet je streefgewicht kunnen behalen dan moet je weten dat elke kilo op ten duur een groot verschil kan maken voor de kwaliteit van je leven.