Je hebt je waarschijnlijk al vele malen afgevraagd hoe je diabetes hebt ontwikkeld, en mogelijk maak je je zelfs zorgen dat je kinderen het ook gaan ontwikkelen. Het probleem is echter dat er niet altijd één reden hoeft te zijn voor diabetes. Sommige mensen ontwikkelen diabetes nou eenmaal sneller dan anderen.
Wat kan leiden tot diabetes?
Type 1 en type 2 diabetes hebben verschillende oorzaken. Toch zijn er twee factoren die in veel gevallen lijken terug te komen. Je erft een aanleg voor de ziekte en iets in je omgeving activeert de ziekte.
Genen alleen zijn niet genoeg. Zo zijn er identieke tweelingen met identieke genen. Toch is het mogelijk dat één tweeling type 1 diabetes heeft, en de ander de ziekte slechts de helft van de keren krijgt.
Type 1 Diabetes
Bij diabetes type 1 is de erfelijke factor vaak wat kleiner, maar hebben kinderen meestal wel de risicofactoren van beide ouders overgenomen. Daarbij lopen blanke mensen een groter risico dan andere groeperingen.
Omdat het merendeel van de mensen die risico lopen geen diabetes ontwikkelen, wilden onderzoekers erachter zien te komen wat de oorzaak van buitenaf zou kunnen zijn.
Een trigger lijkt hierbij gerelateerd kunnen zijn aan het koude weer. Diabetes type 1 ontwikkelt zich namelijk vaker in de winter dan in de zomer, en komt daardoor dus vaker voor in gebieden met een koud klimaat.
Een andere trigger zou mogelijk een aantal virussen kunnen zijn. Dit zou een virus kunnen zijn zonder veel lichamelijk effecten, maar wat nou wel net de diabetes bij deze personen activeert.
Uit onderzoek is gebleken dat personen die later diabetes hebben gekregen een hoog auto-antilichaampjes in hun lichaam hebben. Antilichaampjes zijn proteïnes die bacteriën en virussen doden. Auto-antilichaampjes zijn antilichaampjes die niet langer werken zoals ze zouden moeten, en nu het eigen lichaam beginnen aan te vallen.
Type 2 Diabetes
Diabetes type 2 heeft een sterkere relatie met de familie geschiedenis, hoewel er ook factoren van de omgeving meespelen.
Onderzoeken bij tweelingen hebben aangetoond dat genetica meespeelt bij de ontwikkeling van diabetes type 2. Je levensstijl speelt echter ook mee.
Hoewel obesitas niet puur iets erfelijks is, zien we wel dat het vaker voorkomt bijdezelfde families en gezinnen, omdat zij vaak dezelfde eet en sport gewoontes hebben.
Bij een familiegeschiedenis van type 2 diabetes is het vaak lastig om te bepalen of diabetes is veroorzaakt door de levensstijl of dat het genetisch is bepaald. In de meeste gevallen is het een combinatie van beide. Het goede nieuws is dat onderzoek heeft aangetoond dat diabetes type 2 kan worden uitgesteld of voorkomen door te beginnen met bewegen en gewicht te verliezen.
Heeft u of een naaste diabetes type 2 of prediabetes? Lees dan hoe je diabetes type 2 kan vertragen of zelfs voorkomen.