Ketonen

Ketonen worden automatisch door het lichaam aangemaakt op het moment dat er te weinig insuline in het bloed aanwezig is en het lichaam vet gaat gebruiken als brandstof voor het lichaam. Bij Ketonen in de urine is het een duidelijk signaal dat het lichaam vet gebruikt in plaats van glucose, omdat er niet genoeg insuline aanwezig is om de glucose te verwerken. Ketonen komen overigens vaker voor bij diabeten met type 1 dan bij type 2.

Testen op ketonen

Een test voor ketonen is bij de aphoteek te verkrijgen, vraag daarom meer informatie bij de behandeld arts wat zij of hij aanbeveelt. Het merendeel bestaat uit een pakket met strips.

Deze urine testen zijn vrij simpel, maar voor de beste resultaten is het belangrijk om de onderstaande stappen te volgen. Controleer voordat je begint eerst of de strip niet over de datum is en lees de bijsluiter:

 1. Sla de urine op in een bakje.
 2. Plaats de strip in de urine, of urineer over de strip heen.
 3. Schud de overtollige urine van de strip.
 4. Wacht tot de strip van kleur veranderd.
 5. Vergelijk de kleur van de strip met de kleurentabel van de verpakking. Hierop zal je kunnen zien wat de ketonen waarden in je urine zijn.
 6. Schrijf de resultaten op.

Wanneer moet ik testen op ketonen?

Vraag je dokter of assistente wanneer je moet controleren op ketonen. Hou daarbij rekening met de volgende voorwaarden:

 • Bloedglucose is hoger dan 300 mg/dl
 • Je voelt je ziek
 • Je bent constant moe
 • Je hebt dorst of een erg droge mond
 • Je voelt je verward
 • Harde adem en je adem ruikt fruitig

Dit kunnen signalen zijn dat deze hoge ketonen waarden de hulp benodigen van een dokter.

Wat betekenen mijn resultaten?

Kleine sporen van ketonen kunnen erop duiden dat de ketonen zich nog aan het aanmaken zijn. Voer de test daarom na enkele uren nogmaals uit.

Grote hoeveelheden ketonen kunnen gevaarlijk zijn. Zij zorgen namelijk voor een chemische reactie in je bloed en kunnen ook je bloed vergiftigen. Ga daarom nooit sporten wanneer de urine check aangeeft dat er grote hoeveelheden van ketonen in je bloed zitten en je bloedglucose hoog is. Praat me je dokter over de resultaten van je urine uitslagen.