Hypoglykemie staat als een aandoening bekend waarbij de bloedglucose waarden abnormaal laag zijn, vaak lager dan 70 mg/dl. Net zoals met alle andere diabetes aandoeningen is het daarom belangrijk om goed met de behandeld arts te praten over de bloedglucose waarden waarop je je moet richten, en welke waarden te laag voor jou zijn.
Om er achter te komen of je last hebt van hypoglykemie zijn er een vaak een aantal aanwijzingen. Echter is de reactie van het lichaam bij ieder persoon anders, en is het belangrijk om te weten welke signalen jouw lichaam ontwikkeld op het moment dat de bloedglucose waarden te laag zijn.
De enige manier om er overigens zeker van te zijn of je problemen hebt met hypoglykemie is om te bloedglucose waarden te meten. In gevallen dat je last hebt van de symptomen, maar geen meter bij je draagt, is het verstandig om de symptomen te behandeling als hypoglykemie. Bij ernstig lage bloedglucose waarden is de kans op ongelukken, blessures, coma en zelfs overleiden aanwezig.
Symptomen van Hypoglykemie
- Trillerig
- Nerveus of angstgevoelen
- Zweten, koude rillingen en klamheid
- Prikkelbaarheid of ongeduldig
- Verwarring
- Versnelde hartslag
- Duizelig
- Misselijk
- Hongerig
- Minder zien
- Tintelende of gevoelloze lippen of tong
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Verdrietig, woede of koppig
- Verliest van coördinatie
- Nachtmerries
- Beroerte
- Bewusteloosheid
Zoals je op de bovenstaande lijst kan zien is het een ernstige aandoening, dat daarom ook zo spoedig mogelijk moet worden behandeld.
Behandeling Hypoglykemie
- Consumeer 15-20 gram glycose of simpele koolhydraten
- Controleer je bloed na 15 minuten
- Is de hypoglykemie nog steeds aanwezig? Voer stap 1 nogmaals uit.
- Op het moment dat de bloedglucose waarden weer terug zijn op een normaal niveau, eet je een kleine snack als je volgende geplande snack of maaltijd meer dan een uur of twee weg is.
15 gram van koolhydraten kan eenvoudig worden geconsumeerd door de onderstaande producten:
- Glucose tabletten (volg de instructies)
- Gel buis (volg de instructies)
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 glas sap of frisdank (geen light producten/200ml)
- 1 eetlepel suiker, honing of glucosestroop
- 6 Dextro-Energy tabletten
- 4 suikerkontjes
Glucagon
Het niet behandelen van hypoglykemie kan resulteren tot een hersenbloeding or bewusteloosheid (flauwvallen of een coma). In dit geval zal iemand anders het zo snel mogelijk moeten overnemen. Glucagon is een hormoon dat de lever stimuleert om de opgeslagen glucose voorraad vrij te geven in de bloedbaan om het moment dat de bloedglucose waarden te laag zijn.
Injecteerbare glucagon setjes worden gebruikt als medicatie bij diabeten die flauw zijn gevallen door een ernstige reactie op de insuline. Overleg me je behandeld arts of je een glucagon set moet aanschaffen, en hoe je deze moet gebruiken. Familieleden, collega’s, vrienden etc. moeten daarnaast worden geïnformeerd hoe men deze kit gebruikt en wanneer. Laat ze daarom de bijgeleverde instructies weten, zodat ze weten hoe te reageren bij een noodgeval.
Dingen die je zeker niet moet doen bij een ernstige hypoglykemie aanval:
- Insuline injecteren (glucose waarden zakken nog verder)
- Eten of drinken geven (persoon kan stikken)
- Handen in de mond stoppen (persoon kan stikken)
Hypoglykemie onwetendheid
In veel gevallen steken de symptomen van hypoglykemie pas de kop op wanneer de bloedglucose waarden onder de 70 mg/dl zijn gevallen. Veel personen hebben hier last van, zonder dat ze de symptomen voelen. Dit noemen we ‘hypoglykemie onwetendheid’.
Hypoglykemie onwetendheid komt vaak de volgende personen voor:
- Regelmatig last van lage bloedglucose waarden, waardoor men de vroege signalen van hypoglykemie niet langer kan herkennen.
- Personen die al lange tijd diabetes hebben
Mocht je last hebben van deze onwetendheid dan is het verstandig om met je behandeld arts een nieuw plan op te stellen, zodat de waarden op een iets hoger niveau blijven om hypoglykemie in de toekomst te voorkomen.
Identificatie
Heb je last van diabetes dan is het verstandig om altijd iets van identificatie bij je te dragen, zodat men in noodgevallen direct de oorzaak kan achterhalen.