Hyperglykemie (Hoge Bloedglucose)

Hyperglykemie is een technische term voor (te) hoge bloedglucose. Deze waarden ontstaan voornamelijk doordat het lichaam te weinig insuline heeft of wanneer het lichaam de insuline niet op een juiste manier kan gebruiken.

Hoe kan Hyperglykemie onstaan?

Er zijn een aantal dingen die hyperglykemie kunnen veroorzaken:

 • Bij type 1 hebben personen zich vaak te weinig insuline gegeven.
 • Bij type 2 heeft je het lichaam mogelijk genoeg insuline, maar is dit niet zo effectief als het zou moren.
 • Je hebt meer gegeten dan gepland of minder gesport.
 • Je hebt meer stress door een ziekte, zoals verkoudheid of een griep.
 • Je hebt meer stress, door problemen op school, familie etc.
 • Je hebt last of van het zogeheten Dageraad of Dwan-fenomeen, waarbij de bloedsuikerwaarden oplopen in de vroege ochtenduren, ondanks een stabiele insuline hoeveelheid in het bloed.

Symptomen van Hyperglykemie

Er zijn een aantal signalen die duiden op hyperglykemie:

 • Hoge bloedsuikerwaarden
 • Hoge waarden van suiker in de urine
 • Veel urineren
 • Toegenomen dorst

Het is daarom belangrijk dat de waarden van de glucose in je bloed vaak worden gecontroleerd. Vraag bij je dokter hoe vaak je je lichaam moet controleren op de bloedglucose waarden. Het regelmatig controleren van hoge bloedglucose waarden kan problemen die geassocieerd gaan met hyperglykemie voorkomen.

Hyperglykemie behandeling

Vaak kunnen personen zijn of haar bloedglucose waarden verlagen door te sporten. Mocht je bloedglucose waarden (240+ mg/dl) echter veel te hoog liggen, controleer dan je urine op ketonen. In gevallen waarbij ketonen opspelen is het belangrijk om niet te sporten!

Sporten met ketonen kan ervoor zorgen dat de bloedglucose waarden nog hoger worden. Overleg met je dokter om de bloedglucose op een veilige manier te verlagen.

Het verminderen van de hoeveelheid voeding kan ervoor zorgen dat de waarden weer zakken. Overleg daarom met een diëtiste om aanpassingen te maken. Helpt sporten en het veranderen van de voeding niet? Maak dan een afspraak met je dokter of de medicatie of insuline aan te passen, of misschien de tijd van inname.

Gevolgen van Hyperglykemie

Hyperglykemie kan een serieus probleem zijn en worden op het moment dat de hoge waarden niet worden behandeld, onderneem daarom direct actie op het moment dat je er achter bent gekomen. In sommige gevallen kan er zonder behandeling van hyperglykemie namelijk een nieuwe en ernstige ziekte de kop opsteken, genaamd ketoacidose. Dit zal gebeuren op het moment dat je lichaam niet genoeg insuline heeft.

Zonder insuline kan het lichaam niet de aanwezige glucose gebruiken, waardoor het lichaam vet gaat gebruiken om energie te genereren. Bij het afbreken van vet door het lichaam worden er door de afvalstoffen ketonen aangemaakt. Het lichaam kan deze ketonen niet aan, en zal deze ketonen proberen uit het lichaam te verwijderen via de urinebuis. Helaas is dit niet voldoende om alle ketonen uit het lichaam te krijgen, waardoor deze ketonen zich blijven opstapelen in het bloed, wat uiteindelijk weer ketoacidose kan veroorzaken.

Ketoacidose is een ernstige en een levensgevaarlijke aandoening, en vereist daarom onmiddellijk behandeling. Er zijn een aantal symptomen die je kan herkennen:

 • Kortademigheid
 • Adem die fruitig ruikt
 • Misselijk en kotsen
 • Erg droge mond

Praat daarom eens met je dokter hoe je dit kan voorkomen, en wat je moet doen in het geval het toch is gebeurd.

Identificeren

Voor mensen met diabetes die insuline moeten gebruiken is het verstandig om op elk moment van de dag iets van identificatie mee te nemen, zodat omstanders en dokteren in noodgevallen direct rekening kunnen houden met de ziekte.