Hoe je door het verbeteren van je concentratie ook je leven kunt verbeteren!

Kun je niet studeren? Kun je je werk niet op tijd afkrijgen? Mijn gok is dat je dan te veel afgeleid wordt door de dingen die er om je heen in de kamer gebeuren of omdat je bijvoorbeeld te druk bezig bent met het internet. Een zwakke concentratie kan echt een nadeel zijn als het gaat om het studeren voor examens en het onthouden van taken, verjaardagen en namen. Daarom is het van vitaal belang om je concentratie te verbeteren. Stel je voor dat je examen moet doen en de antwoorden vergeet omdat je je niet voor 100% kunt concentreren. Of je baas geeft je een taak, maar voordat je eraan kunt beginnen ben je het al weer vergeten!

Het verbeteren van de concentratie werkt eigenlijk zoals het verbeteren van het korte termijn geheugen, maar vereist alleen een beetje meer aandacht. Stress kan er bij een heleboel mensen toe leiden dat ze zich minder kunnen concentreren en minder effectief of efficiënt hun werk kunnen uitvoeren. Wanneer je erover nadenkt, is dit eigenlijk ook wel logisch. Hoe meer stress je hebt, hoe minder je je echt kunt focussen, toch? Als je studeert of werkt aan een project moet je ervoor zorgen dat je pauzes neemt, waardoor je alles in je op kunt nemen en het beter kunt onthouden.

Als je iets nieuws aan het leren bent, moet je een pauze van 5 minuten nemen, voordat je je op iets anders stort. Je hersenen maken dan beter een link tussen wat je aan het doen bent en wat je moet onthouden en zo zul je je het later beter kunnen herinneren.


Hoe kun je betekenissen aanmaken om je concentratie te verbeteren? Dit kun je doen door het geheugendeel van de hersenen, dat ervoor zorgt dat je dingen onthoudt, te trainen. Het is net zoiets als het gezegde “hoe ouder je wordt, hoe meer je vergeet”. Hoe ouder je wordt, hoe minder je je kunt concentreren (dit rijmt alleen niet). Om het deel van de hersenen, dat dingen onthoudt te trainen, moet je stimulerende activiteiten doen waarbij je moet nadenken. Denk hierbij aan Sudoku, een kruiswoordraadsel, schaken of een denkspel op de Nintendo DS.