Diabetes voorkomen: Wandelen & Lopen

Lopen heeft een groot aantal voordelen voor de gezondheid van de geest en lichaam, maar wist je dat lopen op (bijna) elke dag van de week de progressie van diabetes kan stoppen en het metabolische syndroom kan terugdraaien.

Een recentelijk uitgevoerd onderzoek door een Medische Universiteit uit Duke (V.S.) toont aan dat mensen die zes dagen per week 30 minuten lopen, het risico kunnen verlagen op het metabolische syndroom. Eén van de kenmerken van het metabolische syndroom is dat het lichaam insuline resistent wordt. Uiteindelijk kan dit syndroom ervoor zorgen dat je diabetes type 2 gaat ontwikkelen en andere serieuze ziekten zoals hartproblemen en cardiovasculaire problemen kunnen eerder de kop komen opsteken.

Iedere dag wandelen kan de progressie van diabetes type 2 doen stoppen en het metabolische syndroom terugdraaien. Dit is overigens niet het enige voordeel, want regelmatig lopen zorgt er ook voor dat de bloeddruk daalt, de bloedsuikerwaarden stabieler blijven en je een gezonder gewicht bereikt.

Lopen tegen diabetes

Leef je in een plek of buurt met een prachtige omgevingen of mooie wandelpaden, dan is het eenvoudig om een plek te vinden om rond te lopen. Voor mensen in de stad is dit misschien iets moeilijker, maar laat dit je zeker niet tegenhouden, en gebruik bijvoorbeeld Google Maps om op zoek te gaan naar een mooie groene plek om te lopen.

Geen tijd? Geen probleem, want onderzoek heeft aangetoond dat je 30 minuten lopen ook kan opdelen in stukken van 10 minuten, met dezelfde voordelen als een enkele wandeling van 30 minuten. Daarnaast kun je je ook richten op het aantal stappen. Schaf een pedometer aan en richt jezelf om dagelijks meer dan 10.000 stappen te lopen. Het maakt niet uit wanneer je dit doet, zolang je maar aan minimaal 10.000 stappen per dag komt.

Zorg daarom dat je dagelijks een half uurtje vrij kan maken en blijf je er aan houden! Een half uurtje per dag kan het metabolische syndroom en diabetes type 2 voorkomen, en geloof me maar wanneer ik zeg dat dit absoluut 30 minuten van je dag waard is.