Diabetes voorkomen: Voeding & Drinken

Het beste dieet voor iedereen is datgene dat je de rest van je leven kan volgen. Het merendeel van de diëten is er op gericht om een doel te behalen, maar als de kilo’s eraf zijn dan beginnen veel mensen vaak weer zo te eten zoals ze eerder deden, en het gewicht komt daarom in een rap tempo weer terug.

Daarom is voor veel mensen een dieet niet de beste oplossing, maar is het veranderen van de levensstijl een veel betere keuze. Als je belangrijke en gezonde veranderingen maakt waarmee je het de rest van je leven kan doen, dan zal het gewicht er vanzelf afgaan en er ook afblijven.

Belangrijk is daarom om te kijken wat je op dit moment eet en drinkt. Een tip is om op te schrijven wat je van plan bent om volgende week te gaan eten, zodat je later kan zien wat je eventueel verkeerd hebt gedaan. Schrijf alles op, van een kleine snack tot een boterham met alleen wat boter. Een net overzicht op papier geeft je vaak een betere inkijk in wat je wekelijks allemaal eet.

Als je na een korte periode weet welk voedsel je dagelijks eet, is het een stuk makkelijker om op zoek te gaan naar alternatieven, die een stuk gezonder zijn voor je lichaam. Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden die al een grote invloed kunnen hebben op je gezondheid en gewicht.

Gek van frisdranken en sapjes?
Drink je wekelijks een hoop frisdrank en frisdranken met veel fructose? Probeer in plaats daarvan eens water en/of kruidenthee te drinken. Onderzoeken hebben aangetoond dat een vervanging van beide kan zorgen voor een verlies in gewicht van 9 kilo in een jaar tijd.

Veel tussendoor snacks?
Vervang deze suiker -en vetrijke snacks met een stukje fruit of groente. Wil je toch iets krokants? Maak dan popcorn, maar dan wel zonder boter en zout.

Fastfood
Breng je meer tijd door in de drive-in van een fastfood keten dan op snelweg? Tijd voor verandering, want waarom neem je zelf geen gezonde lunch mee. Bijna alles dat thuis is gemaakt is lager in vet en calorieën, dan alles wat via deze ketens is te verkrijgen.

Vet, vet en vet
Gefrituurd voedsel zit vol met vet en calorieën. In plaats van de makkelijke weg te kiezen van de frituurpan, is het veel beter om iets te bakken, braden of te grillen.

Geen leven zonder saus?
Wil je echt op je gewicht letten dan is het verstandig om aanzienlijk te minderen met de door velen oh zo geliefde mayonaise. Op het moment dat je broodje koopt met een speciale saus, mayonaise of iets anders wat er heerlijk ongezond uit ziet, dan kun je er vanuit gaan dat je een hoop calorieën en grammen vet binnen krijgt. Sommige sausen kunnen meer dan 20 gram vet en honderden calorieën aan een maaltijd toevoegen. Een lekker broodje “gezonde” gegrilde kip ziet er dan direct al een stuk minder gezond uit. Een goed alternatief is mosterd, dat smaakvol is en bijna geen calorieën kent.

Het beste dieet voor iedereen is een dieet dat je de rest van je leven wil blijven eten. Kijk daarom wat je lekker vindt, en maak een gezonde variant, zonder veel zout, vet en calorieën.